NAJČEŠĆE VRTIĆKE BOLESTI

Ponekad se čini da je dijete više kod kuće bolesno, nego što provodi vrijeme u vrtiću. Veći broj djece u kolektivu rezultira i pojavom većeg broja patogenih mikroorganizama koji se tako lakše prenose i šire u zatvorenom prostoru. Štetnih mikroorganizama poput virusa i bakterija je mnogo.

Jedna od najčešćih vrtićkih bolesti su:

PREHLADA

Uzrokovana raznim, respiratornim virusima. Vrlo lako se prenosi bliskim kontaktom, a neki od simptoma prema kojima je možete prepoznati su grlobolja, kašljanje, kihanje, začepljen nos i šmrcanje. Prehlada obično traje tek nekoliko dana, a za nju ne postoji nikakav lijek, već je liječenje simptomatsko. Iako je prehlada “bezazlena”, važno je da dijete dok je bolesno ne vodite u vrtić kako se druga djeca ne bi zarazila.

KONJUNKTIVITIS

Upala oka ili konjunktivitis izaziva osjećaj nelagode u oku, svrbež, crvenilo i natečenost, a uzrokuju je bakterije ili virusi. Konjunktivitis je izrazito zarazna bolest kod male djece, a prenosi se izravnim kontaktom. Blagi konjunktivitis obično traje oko tjedan dana, a onaj s malo jačim simptomima može potrajati i do tri tjedna. Bolest obično prođe sama od sebe ili se liječi oblozima i kapima za oči koje propiše pedijatar.

ŽELUČANA VIROZA

Mučnina, povraćanje i proljev obično su znak da vaše dijete pati od želučane viroze. Iako su te tegobe podosta mučne za djecu, one prođu za nekoliko dana. Djetetu je potrebno osigurati dovoljno sna i tekućine kako ne bi došlo do dehidracije organizma.

BAKTERIJSKA UPALA

Za razliku od svih ovdje spomenutih bolesti koje su virusne, postoje i bakterijski patogeni poput pneumokoka koji može izazvati upalu pluća, meningitis, upalu srednjeg uha i bronhitis, a koji se lako prenose u vrtićima. Pedijatar će u slučaju zaraze pneumokokom propisati antibiotik u kombinaciji s probiotikom.

OSIP

Mnoge su virusne bolesti popraćene i osipom, a neke od najpoznatijih su vodene kozice i šarlah koji se pak najčešće dobiju u vrtiću. Drugi osipi mogu trajati od jedan do tri dana, nakon čega obično prolaze sami od sebe, no u slučaju temperature, obavezno se javite pedijatru i pratite širi li se osip te na koje dijelove tijela.

Koliko će vaše dijete biti osjetljivo na patogene, ovisi o njegovu urođenom, ali i stečenom imunitetu. Urođeni ne možete mijenjati, ali ga možete jačati uz pomoć unosa kvalitetnih namirnica bogatih vitaminima i mineralima, posebice tijekom zimskog razdoblja te koristiti dodatke prehrani koji jačaju imunitet. Također, fizička je aktivnost iznimno važna za snažan imunosni sustav pa i tijekom zime nastojte osigurati kako bi vaše dijete ostalo aktivno i u zatvorenom prostoru.

Skip to content