JESEN

Jesen se ušuljala u skupinu Pčelice, a tim smo povodom proveli razne jesenske aktivnosti. Promatranjem vremenskih promjena, zaključili smo kako je kiše i oblačića sve više, dok je toplih dana sve manje. Vrijeme, jesenski plodovi i životinjice koje sve češće možemo vidjeti u našim dvorištima i voćnjacima bili su poticaji u provođenju aktivnosti.

Istraživali smo o vremenskim promjenama i razgovarali o tome zašto se vrijeme kroz godinu mijenja. Djeca su kroz razgovor naučila godišnja doba i kakvo je vrijeme u kojem dijelu godine. Kako nam je jesen bila aktualna tema, govorili smo i o promjenama u prirodi. Saznali smo kako izgleda drveće i što se događa s lišćem te kakve je ono boje. Govornim aktivnostima širili smo dječji vokabular i poticali na aktivno govorenje i slušanje.

S obzirom na to da su vremenske promjene, odnosno kiša, utjecale na rast gljiva u šumama, djeca su saznala da imamo nekoliko različitih vrsta gljiva, razgovarali smo o njihovom izgledu te su saznali da nisu sve gljive jestive. Prikladno je bilo da ovaj razgovor popratimo zanimljivim aktivnostima pa su djeca izradila svoje gljive muhare, što je, kao i u svim prethodnim aktivnostima, bilo vrlo uspješno.

Također, razgovarali smo o ježićima i lisicama, saznali gdje oni žive i što jedu, čime je prekriveno njihovo tijelo te kojim bojama.

Puno smo saznali i o jabukama, što od njih možemo napraviti, kakve su boje, oblika i veličine. Osim toga, djeca su imala mogućnosti promatrati presjek jabuke i tako uočiti koštice, što smo kasnije popratili likovnim aktivnostima. Također, u razgovoru smo zaključili koliko su jabuke zdrave.

Osim zabavnih likovnih, govornih i istraživačko-spoznajnih aktivnosti, djeca su razvijala finu motoriku, koordinaciju oko-ruka, vizualnu i taktilnu percepciju i koncentraciju.