VUKOVAR

Kako bismo od malih nogu razvijali svijest o važnosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i svih događaja koji su se dogodili u gradu heroju Vukovaru, djeca iz skupine Leptirići na svoj su se način uključila u obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara.
Tijekom cijelog tjedna smo razgovarali o gradu Vukovaru, o njegovim simbolima i zašto ga volimo. Naučili smo koje se sve znamenitosti nalaze u Vukovaru, putem fotografija smo uspoređivali kako je grad izgledao nekada, a kako izgleda danas.

Crtali smo i gradili vodotoranj, upoznali Vučedolsku golubicu, a sve smo to provodili slušajući dječje pjesme o Vukovaru. Upoznali smo pojam i zanimanje “vojnik”. Djeca su imenovala dijelove uniforme: kacigu, čizme, vojničke hlače i košulju. Na pitanja zašto vodotoranj ima pukotine, jedan dječak odgovara:

“Zato što su ljudi po njemu pucali i zbog toga se ne smijemo igrati puškama jer uništavamo ono što je lijepo.”

Djeca su zapalila svijeće ispred vrtića u znak sjećanja na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu i tako se uključila u inicijativu “ I u mom gradu Vukovar svijetli.”

Na taj način učimo o gradu koji je važan dio naše povijesti, učimo odati zahvalnost za sve one koji su se za ovaj grad borili i najvažnije, učimo prepoznati da je mir ono za što se trebamo zalagati.