ZIMSKE AKTIVNOSTI U LEPTIRIĆIMA

Potaknuti hladnijim vremenskim prilikama, naši su Leptirići, zajedno sa svojim odgojiteljicama, preslikali vanjske uvjete i u prostore našeg vrtića.

Leptirići su razgovarali o hladnoći, ledu i snijegu. Proučavajući enciklopedije, slikovnice, karte, globus i fotografije, zaključili su kako ga najviše ima na polovima (Sjeverni i Južni). Saznali su koje životinje tamo obitavaju, ima li ljudi i čime se bave, čime se životinje hrane, gdje žive pingvini i polarne životinje. Zima u našem kraju potaknula je djecu na izradu kućice od leda – iglu kao i odjevne predmete koji nas griju zimi: šal, kapa i rukavice.

Boravak na svježem zraku u svim vremenskim uvjetima ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički i senzorički razvoj djeteta. Djeca u neposrednom kontaktu sa ledom dobivaju mogućnost razvijanja taktilne percepcije te na taj način smanjuju taktilnu preosjetljivost. Tjelesni pokret i senzorika (osjet) od najranijeg djetinjstva sudjeluju u poticanju optimalnog razvoja mozga i živčanog sustava.

U spoznavanju vanjskog svijeta i događaja oko nas, našim Leptirićima pomažu odgojiteljice koje im omogućuju da istražuju nove sadržaje, prvenstveno svojim osjetilima. Putem jednostavnih i djeci vrtićke dobi prilagođenih materijala, otkrivali su čari zime. Ponuđeni materijali su: vata, blazinice, čepovi, velike plastične boce, stiropor, tuljci, papiri različitih tekstura, umjetni snijeg, led, plastične čaše, papirnati tanjuri koji su bili izvor inspiracije za razne likovne aktivnosti.