ŽIVOTNO-PRAKTIČKE I RADNE AKTIVNOSTI U LEPTIRIĆIMA

Kroz životno-praktične i radne aktivnosti, pretvorene u igru, dijete uči raditi, graditi osjećaj vlastite vrijednosti, razvija samopouzdanje i samostalnost, imitirajući pritom odrasle osobe iz svog života.

Naše Leptiriće svakodnevno potičemo na obavljanje zadataka kao što su: pospremanje sobe nakon igre, pravilno pranje ruku, samostalnost kod obroka i korištenje pribora za jelo, pristojno sjedenje za stolom za vrijeme jela, samostalno oblačenje i svlačenje, izuvanje i obuvanje, čekanje na red i odgađanje vlastite potrebe koju trenutno nije moguće ispuniti.

Za djecu vrtićke dobi, takve životno-praktične aktivnosti predstavljaju velik izazov i potrebno ih je verbalnim uputama te osobnim primjerom ohrabriti kako bi djeca znala da smo uvijek u njihovoj blizini, da su nam važna te ih pohvaliti za uspješno obavljen zadatak.

Zadaće projekta bile su: upoznati osnovne i izvedene boje, prepoznati osnovne geometrijske oblike, imenovati ih i klasificirati po jednom ili više kriterija, analizirati predmete i pojave oko sebe, prikazati ih bojom i kroz geometrijske oblike, razvijati komunikaciju na materinjem jeziku, osobito slušanje i razumijevanje te razvijati maštu i kreativnost. Kroz razne imitatativne igre u kutićima SDB (kutić liječnika, kutić frizera, kutić pošte) nastojimo aktivno razvijati govor i međusobnu komunikaciju, a sve s ciljem unaprjeđivanja socijalne kompetencije i kreativnosti kao i svijesti o svijetu koji nas okružuje.