STOMATOLOG U NAŠEM VRTIĆU

Naši su se mališani osvijestili o oralnom zdravlju kroz primjerene aktivnosti pod nazivom „Stomatološka radionica“, nakon čega su nestrpljivo iščekivali posjet doktorice dentalne medicine Zrinke Orlović, koja nas je 10. ožujka posjetila u vrtiću.

Vođeni primarnom željom da se, u najmanju ruku, suzbije strah od stomatologa, a po mogućnosti i otkloni, doktoricu smo prvo ugostili na našem terenu, a u nastavku suradnje dogovorit ćemo posjet stomatološkoj ambulanti. Cilj posjeta bio je obrazovati djecu o važnosti oralne higijene, koju hranu jesti, kako pravilno četkati zube te ih upoznati s mogućnostima u prevenciji karijesa, tko i što nam pomaže u očuvanju zdravih zubi i naša uloga u istom. Poslije uvodnog dijela, uz pomoć „Mrljeka i Prljeka“, u kojem doktorica kroz razgovor s djecom uspostavlja komunikaciju i povjerenje, uslijedili su maštoviti odgovori na postavljena pitanja iz kojih se zaključuje kako svjesnost o važnosti zdravlja zubi i usne šupljine, zauzima vrlo visoku razinu.

Nakon demonstracije pravilnog četkanja zubi na modelu zubala, djeca su, uz nadzor doktorice, prezentirala razumijevanje usvojenog znanja.

Kad smo se već umorili od razgovora o higijeni zubića, naša je zubarka upoznala svako dijete i pogledala im zubiće.

Kao nagradu za suradnju, doktorica je darovala svako dijete zubnim koncem na štapiću.

U znak zahvale na posjetu, doktorici smo izradili prigodne poklone koje je s veseljem prihvatila, uz obećanje kako će ih s ponosom postaviti u svoju čekaonicu.