STIGLO JE PROLJEĆE!

Proljeće je znak da se priroda počinje buditi. Osim prirode, budi se i životinjski svijet. Istraživanjem poučne slikovnice o kukcima saznali smo puno novih informacija. Naravno, djeca su znala da postoje mravi, ali nisu znali da oni komuniciraju pomoću svojih ticala. Zbunjeni pogledi preplavili su našu sobu, a zatim se začulo pitanje: Teta, a što su ti to ticala? Kada smo uz sličice objasnili o čemu se radi, djeca su bila vrlo iznenađena jer im je gotovo nemoguće zamisliti kako mravi uopće razumiju jedni druge. Bilo je još puno informacija koje smo morali dodatno razjasniti i istražiti što govori koliko je slikovnica poticajna i zanimljiva djeci ove dobi.

Nakon što smo naučili sve o kukcima koji borave u prirodi, djeca su postala pravi mali istraživači. Komad zemlje na kojemu se nalazila trava, nekoliko cvjetova i pokoji kukac, poslužio je za promatranje i to povećalom. Koliko su uživljeni bili može se samo zamisliti. Komad zemlje odlučili smo istrgati kako bismo mogli vidjeti što se nalazi u samoj sredini. Iz zemlje su izlazile gliste, mravi i bubice. Osim toga, djeca su imala priliku promatrati korijen trave, a zanimljivo im je bilo što su na korijenu pronašli dlačice. Osim komada zemlje koji smo promatrali u sobi, povećala smo odlučili ponijeti i na dvorište vrtića kako bismo mogli vidjeti tko sve obitava u našoj travi.

HOKUS-POKUS! Voda, cvijet, prehrambene boje. Sve što je potrebno kako bismo proveli još jednu istraživačo-spoznajnu aktivnost. Ono što je prvo iznenadilo djecu, bilo je bojenje vode. Voda je prozirna, ali kad u nju dodamo nekoliko kapi prehrambene boje, i voda se mijenja. Djeca su prvo promatrala kako voda poprima boju koju smo dodali, i to bez bez miješanja. Nakon toga, u vodu stavljamo cvijet.

Nestrpljivost ovdje dolazi do izražaja: „Ali teta, mi već pet minuta gledamo i cvijet je još uvijek bijel!“

To smo iskoristili kako bismo objasnili da je potrebno određeno vrijeme u kojemu će boja kroz stabljiku doći do latica cvijeta i tek će tada mijenjati boju. Promjene smo uočili nekoliko sati poslije što je uistinu rezultiralo oduševljenjem.