Zdravstvena radionica – HITNE SLUŽBE I PRUŽANJE PRVE POMOĆI

Dana 17. travnja 2023. održana je zdravstvena radionica „Hitne službe i pružanje prve pomoći“.

  • Naslov prve teme je bio „Brojevi hitnih službi“.

Djeca su kroz radionicu naučila prepoznati hitne službe, njihove karakteristike i područja djelovanja hitne medicinske pomoći (194), vatrogasaca (193) i policije (192). Razvili su svijest o organizacijama i institucijama koje im mogu pomoći u hitnim slučajevima i izvanrednim situacijama. Kako bi zapamtili brojeve hitnih službi, djeca su uz pomoć zdravstvene voditeljice izradila plakat. Na kraju su crtali znakove službi čiji bi članovi voljeli postati u budućnosti.

  • Druga tema je bila prva pomoć u predloženim problemskim situacijama „Prva pomoć, upomoć“.

Svrha radionice je bila ukazati djeci važnost svladavanja osnova prve pomoći kroz grupni rad, igranje uloga, da odglume i pokažu kako bi pomogli ozlijeđenoj osobi te rasprava što je točno trebalo napraviti u navedenoj situaciji. 

Edukaciju iz pružanja prve pomoći nikada nije prerano započeti. Već u najranijoj dobi djeca su spremna primiti prva znanja o pružanju prve pomoći kroz igru, a u njihovu svijest je u toj dobi nužno ugraditi potrebu brige za sebe i druge u slučaju nezgoda. Djeca su podložnija ozljedama jer imaju manju kontrolu nad svojom okolinom. Zbog toga je od iznimne važnosti da od najranije dobi savladaju vještinu prve pomoći kako bi je s godinama usavršavali. Pružanjem znanja i prakticiranjem vještina prve pomoći, pomažemo osnaživanju i otpornosti generacije, a time i društva i zajednice.

Zdravstvena voditeljica upoznala je djecu sa sadržajem kutije za prvu pomoć i pokazivala osnovne postupke prve pomoći primjerene za njihovu dob: krvarenje iz nosa, saniranje opeklina, porezotina i ogrebotina  nakon čega su djeca ponavljala postupke prve pomoći koristeći lutku i set za pružanje prve pomoći. Poseban interes i sudjelovanje pokazali su u vježbi postavljanja unesrećene osobe u bočni položaj. Ovom radionicom smo uspjeli podignuti svijest o prvoj pomoći.

  • Osnove prve pomoći:

PRAVILNO ZAUSTAVLJANJE KRVARENJA IZ NOSA

  • zauzeti sjedeći položaj, malo raširiti koljena, nagnuti glavu prema naprijed, postaviti ruke u položaj „mislioca“ i palčevima stisnuti nosnice

ZAUSTAVLJANJE KRVARENJA KOD OZLJEDA ILI OGREBOTINA

  • staviti ćemo sterilnu gazu, zamotati zavojem i zalijepiti leukoplastom

STAVLJANJE UNESREĆENE OSOBE U BOČNI POLOŽAJ

  • provjerimo diše li osoba na način da stavimo uho na nos/usta, pritom pogledamo prema trbuhu da vidimo diže li se i spušta. Nakon toga, ruka koja je s naše strane postavi se u slovo L, a dlan druge ruke na suprotni obraz. Koljeno na suprotnoj strani podignemo tako da stopalo bude ispruženo na podlozi. Okrenemo unesrećenog povlačeći ga za rame i za bok ili natkoljenicu.