Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje

U našem se vrtiću, kao i svake godine tijekom listopada, obilježavaju Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Kroz razne aktivnosti cilj nam je upoznati djecu s nastajanjem kruha (od zrna do kruha), približiti im blagovanje kruha, ukazati na važnost zdrave prehrane, razvoj spretnosti i kreativnosti te razvoj fine motorike kroz aktivnosti miješenja i oblikovanja tijesta.

S djecom smo razgovarali na temu „ Od zrna do pogače“ i pjevali prigodnu pjesmicu „Pekar“. Upoznali smo i promatrali jesenske plodove kojima je sada sezona: jabuke, bundeve, grožđe, orasi… Pročitali smo i slikovnicu “Juha od Bundeve” prema kojoj smo ponovili važnost dijeljenja i prijateljstva. Izradili smo i domaći plastelin od brašna, vode i limuna i od njega smo izrađivali kolačiće i kekse.

Tijekom šetnje kestenikom, posjetili smo crkvu sv. Ilije Proroka gdje su bili izloženi jesenski plodovi i blagoslovljeni kruh. Skrušeno smo se pomolili i zahvalili na svemu što nam zemlja daje.

A u ponedjeljak, 16. listopada, u vrtiću nas je posjetio župnik Boris Divković kako bi blagoslovio plodove zemlje koje su djeca donijela u vrtić. Sakupili smo kruščiće, peciva i kolače, stavili ih u košarice, a nakon blagoslova i molitve, svećenik nam je ispričao vrlo poučnu priču koju smo pozorno slušali, a potom svi zajedno degustirali ukusne proizvode.