Vandali se iživljavali na novoobnovljenom igralištu u sklopu gradinskog Dječjeg vrtića “Krijesnica”

Nedavno smo posjetili Dječji vrtić “Krijesnica” u Gradini, na čijem je prostoru izgrađeno moderno i lijepo dječje igralište, prilagođeno uzrastu mlađe dobi. Podsjetimo, nakon uspješno prijavljenog projekta na Javni poziv Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Općina Gradina potpisala je ugovor o opremanju igrališta DV “Krijesnica” s tvrtkom KOVA d.o.o. čija ukupna vrijednost iznosi 43.987,50 eura. Novo igralište odnedavno je u funkciji, a već je doživjelo “teške dane”. Naime, u večernjim satima u nedjelju, 22. listopada došlo je do vandalizma grupe, pretpostavlja se, viših razreda Osnovne škole u Gradini koja je iz sada nepoznatih razloga demolirala izvjesni broj igrala te učinila i drugu štetu na igralištu “Krijesnice”.

Ovo nije prvi slučaj nesavjesnog ponašanja na igralištu u Dječjem vrtiću “Krijesnica”, napomenuo je ravnatelj vrtića Tomislav Blažević.

-To traje otkada traje i vrtić, no radilo se o manjim štetama i ostavljanju različitog otpada od jela i pića u prostoru vrtića. Ovo što se desilo u nedjelju ipak je veća šteta. Ne radi se toliko o financijama, koliko o samoj poruci. Nastojimo djeci osigurati što sigurniji i zabavniji prostor, a upravo su se iz tog razloga stara igrala zamijenila novim i sigurnijim, a proširio se i dijapazon igračaka. Djeca se kod nas trebaju osjećati lijepo, a to im je upravo naprasno prekinuto uništavanjem onog što vole – rekao nam je ravnatelj Blažević.

Na ovaj vandalski čin osvrnuo se i načelnik općine Gradina Josip Vučemilović – Jurić ističući težnju da cijela zajednica da obol da se takve stvari više ne događaju.

-Svjesni smo da mladost sa sobom nekad nosi i neprimjereno ponašanje. Što se desilo, desilo se, za kratko vrijeme obnoviti ćemo igralište, ali najvažnije je da si svi mi damo truda informirati djecu o važnosti čuvanja materijalnih dobara te sigurnosti djece i građana. Indicije su da je to učinila grupa djece viših razreda gradinske Osnovne škole, a dobili smo informaciju da je toj djeci i njihovim roditeljima žao zbog ovog vandalskog čina. O svemu je odmah obavještena i policija, a u dogledno vrijeme postavit ćemo na igralište i nadzorne kamere. Osobno, nisam za nikakve represivne mjere i zajedno sa svojim timom radit ću na jačanju svijesti djece mlađe dobi o što skladnijem i sigurnijem životu u našoj općini, te da se ovakve i slične stvari više nikada ne dogode – rekao je Josip Vučemilović – Jurić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele, Općina Gradina)

Vandali se iživljavali na novoobnovljenom igralištu u sklopu gradinskog Dječjeg vrtića “Krijesnica”