MOJIH 5 OSJETILA

Dana 2. veljače 2024. u DV Krijesnica Gradina, održana je radionica „Mojih 5 osjetila“

Cilj radionice bio je prepoznati kako djeca predškolske dobi percipiraju svoja osjetila, a isto tako educirati ih o istima.

Djeca od rođenja uče o svijetu putem osjetila dodira, okusa, mirisa, vida i sluha što igra ključnu ulogu u razvoju njihovog mozga. S obzirom da spomenuto područje predstavlja jedan bitan element djetetovog budućeg učenja i spoznavanja svijeta oko sebe, nastojali smo se malo više pozabaviti osvještavanjem svojih osjetila. Svako je osjetilo specijalizirano za neko određeno svojstvo okoline koje na osjetilo djeluje svojom energijom.

Djeca su dala vrlo maštovite odgovore na postavljena pitanja čemu služe oči, uši, nos, jezik i koža.

 

Dodir

Dodir je reakcija osjetljivosti naše kože na dodir s objektima. Omogućuje nam da opažamo hladnoću, toplinu, mekoću, hrapavost… Ako se zadovoljimo tim jednostavnim fizičkim mogućnostima, tražit ćemo samo ono što nam je ugodno, ne obraćajući pažnju na suptilne razlike koje neki objekti imaju u odnosu na druge.

Sluh

Sluh nas vodi opažanju zvukova, ali postoji velika razlika između čuti i slušati. Slušanje je posvećivanje pažnje onome što se čuje. Čuti – čuju svi oni koji imaju razvijeno osjetilo sluha. No, obraćati pažnju na zvukove, znati kako ih razlikovati da bismo ih tumačili kao posebne oblike jezika i izražavanja, može biti samo rezultat istančane pažnje.

Vid

Vid je opažanje oblika i boja stvari fizičkim očima. Da, ali postoje suptilniji načini gledanja koji zahtijevaju prisutnost pažnje; tada se može promatrati, razmatrati ono što se promatra, razmišljati, prosuđivati. Znati vidjeti ili, što je isto, gledati s pažnjom, jedan je način otkrivanja, istraživanja, prodiranja nutarnjim očima iza oblika i pojava; to znači upoznati, razumjeti, znati.

Okus

Okus je osjetilo kojim doživljavamo okus stvari. Ali taj užitak ili odbojnost, koji se u načelu osjete jezikom, šire se na psihu i pretvaraju se u privlačenje ili odbijanje stvari i ljudi. Pet je osnovnih okusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami (mesni okus).

Njuh

Njuh nam omogućuje da opažamo mirise. Teško ih možemo kvalificirati, a u najboljem slučaju riskiramo da ih odredimo kao ugodne ili neugodne, uz veliki rizik da se ne složimo s mišljenjima drugih.